IconOntwikkelenSquare

Strengthscoaching

Heb je wel eens in je werk dat de tijd voorbij vliegt omdat je er helemaal in opgaat? Of dat bepaalde taken je veel gemakkelijker afgaan dan andere? Grote kans dat je op die momenten vanuit je talent werkt. Mensen die hun talenten goed kennen en bewust inzetten, hebben meer plezier in hun werk en krijgen er energie van. Bovendien worden ze dan steeds beter in wat ze doen en is hun talent steeds zichtbaarder.

Talent x Investering = Strength (sterk punt)

Met strengthscoaching kijk je naar hoe je jouw doel kunt bereiken op een manier die bij jou past. Omdat je jouw talenten daarvoor kunt inzetten. Vanuit een bewezen positieve en inspirerende aanpak voor persoonlijke en professionele ontwikkeling. Geschikt voor individuele medewerkers, managers en teams.

Van zijn naar doen

Vaak onderschatten we de kracht van onze talenten. Omdat we bepaalde dingen van nature onbewust ‘gewoon’ zo doen, zo aanvoelen en zo bedenken. Omdat we nou eenmaal zo zijn. Niks bijzonders voor jou misschien, maar wel voor een ander. Jouw manier van werken en in het leven staan, wordt sterk beïnvloed door je talenten, kennis en vaardigheden. En vooral ook door wat je daar allemaal mee doet.

Haal het beste uit jezelf

Dat is waar strengthscoaching over gaat. Hoe benut jij doelgericht jouw talenten?
Je leert jouw talenten kennen en bewust inzetten op het juiste moment in de juiste dosering. En ook hoe ze je helpen je valkuilen te ‘managen’. Zodat je optimaal kunt presteren, successen behaalt en daar steeds meer plezier en energie van krijgt.

Iedereen heeft talenten, en het ene talent is niet beter dan het andere. Jouw talenten zijn vooral jouw grootste kans op succes.

Niet zo maar zo

Werken en ontwikkelen vanuit strengths heeft een aantoonbare positieve invloed op de verbondenheid tussen mens en organisatie (engagement) en leidt tot betere prestaties dan een aanpak die erop gericht is zwaktes te repareren.

Strengthscoaching voor medewerkers

Als medewerker start je altijd met het invullen van de digitale CliftonStrengths-meting op een moment en plek waar het jou uitkomt. De resultaten zie je direct na afloop in je eigen leeromgeving. Vervolgens ga je in gesprek met je coach om de resultaten te interpreteren en te reflecteren op jouw gedragspatronen. Je doorloopt drie fasen:

  1. Benoem je talent Je leert eerst jouw talenten kennen en kijkt wat ze voor je betekenen.
  2. Waardeer je talent Je gaat jouw talenten waarderen en delen. Je krijgt inzicht in hoe je hiermee het verschil maakt in de uitvoering van je werkzaamheden, je sociale contacten en relaties, en de manier waarop je beslissingen neemt.
  3. Benut je talent Je ontdekt hoe je jouw talenten nog beter kunt benutten en doelgericht kunt ontwikkelen tot strengths.

De frequentie van de gesprekken stem je af met je coach (bijvoorbeeld eens in de 2 à 3 weken). Een traject bestaat vaak uit vier gesprekken.

Strengthscoaching voor leidinggevenden

Als leidinggevende stimuleer je medewerkers in de ontwikkeling van hun talenten tot strengths. Je doorloopt op hoofdlijnen de volgende drie fasen:

  1. Je leert eerst jouw eigen talenten kennen, waarderen en benutten. Vergelijkbaar met een traject voor medewerkers, maar dan vanuit jouw rol als manager.
  2. Je leert de individuele strengths van jouw medewerkers beter kennen en waarderen, en hierop individueel aan te sluiten met jouw leiderschapsstijlen.
  3. Je wordt je bewust van de collectieve strengths van jouw team, en leert hoe je deze kunt maximaliseren om de teamopgave te vervullen.

Strengthscoaching voor teams

In een team wil je ieders talenten zo goed mogelijk benutten. Je doorloopt veelal de volgende vier fasen:

  1. Je start met gezamenlijke beeldvorming van ontwikkeling op basis van sterke punten, aan de hand van het benoemen en waarderen van een ieders top 5 talenten (CliftonStrengthsmeting).
  2. Vanuit de kracht van ieders talenten onderzoek je effectieve samenwerkingsrelaties. Je leert de collectieve strengths (het DNA) van het team kennen en waarderen.
  3. Je leert de strengths van het team te benutten en te ontwikkelen, en je leert hoe je het beste uit het team kunt halen.

Ter verdieping op teamcoaching is individuele coaching van één, van enkele of alle teamleden mogelijk.

Als grotere groep (max. 50) kennismaken met CliftonStrengths en ontwikkeling op basis van sterke punten? Dat kan met een Strengths Discovery Event van een halve of hele dag.

Meer informatie?

Foto van Elly Notenboom-Bruijnes

Elly Notenboom-Bruijnes

Projectleider en adviseurElly is een ervaren projectleider en adviseur werkzaam op het vlak van arbeidsmobiliteit, ontwikkel- en loopbaanvraagstukken. De rode draad in haar loopbaan is het afstemmen van de kwaliteiten van mensen op de behoeften van organisaties. Zij gelooft dat organisaties tot bloei komen door de juiste mensen op een goede wijze met elkaar te laten samenwerken en dat er voor iedere medewerker een plek te vinden is die bij hem of haar past.…

Mobiel: 06 2158 0761
Foto van Amke de Vries

Amke de Vries

Psycholoog NIP, adviseur

Amke is themamanager strengths-based ontwikkelen bij Leeuwendaal. Zij is een veelzijdig coach en adviseur op het gebied van het talentgericht ontwikkelen van individuen, teams en organisaties. Amke is op haar best in veranderprocessen op het snijvlak van mens en organisatie. Haar visie is dat mensen in een organisatie altijd met elkaar en met de overkoepelende opgave verbonden zijn.…

Mobiel: 06 2900 4762

Sluit Menu