Leeuwendaal Logo
Nieuws

5 Leeuwendaal Bruist-trainees werden adviseur bij Leeuwendaal, een groepsinterview

Publicatiedatum: 04-26-22
5-Leeuwendaal-Bruist-trainees-werden-adviseur

In dit interview blikken vijf oud-Bruisters terug op het traineeship. Zij hebben allemaal gekozen om na het traineeship bij Leeuwendaal te blijven binnen verschillende adviesgroepen.

 

5 voormalige Leeuwenaal Bruist trainees over hun traineeship en hun huidige functie

Van links naar rechts:

  • Joris Kemperman zat in lichting 2 en is nu al drieënhalf jaar organisatieadviseur Strategie & Realisatie
  • Kim van Beek zat in lichting 5 en is nu anderhalf jaar organisatieadviseur bij het domein Organiseren
  • Monica Maas zat in lichting 1 en is nu vier jaar adviseur talent- en loopbaanontwikkeling
  • Frederieke de Bruin zat in lichting 3 en is nu drie jaar organisatieadviseur bij het domein Organiseren
  • Aimée Tilmans zat in lichting 4 en is nu twee jaar assessmentpsycholoog en adviseur voor (selectie)projecten

Het is enerzijds analytisch zijn en puzzelen en anderzijds mensen in beweging brengen.

Hoe kijk jij terug op jouw traineeship?

Joris: In het begin wist ik niet goed waar ik aan begon. Mijn achtergrond ligt in bedrijfskunde en verandermanagement, maar ik kwam er gaandeweg achter dat het traineeship echt op HR gefocust is. Desondanks kon ik mijn weg vinden bij Leeuwendaal met mijn interesse voor organisatieverandering. Je komt op verschillende opdrachten waar je steeds je plek moet vinden. Dit is uitdagend en goed om snel stappen te zetten in je ontwikkeling. Het is mogelijk om een eigen draai te geven aan het traineeship en er wordt altijd met je meegedacht. Zo mocht ik meelopen met adviestrajecten bij Strategie en Realisatie (S&R) en kreeg ik bij mijn tweede externe opdracht een rol als projectleider bij Onderwijsspecialisten.

Wat mij vooral heeft aangesproken tijdens het traineeship was de ruimte voor persoonlijke ontwikkeling. Dit maakt Leeuwendaal uniek.

Kim: Ik herken me in het verhaal van Joris. Vanuit mijn bedrijfskundige achtergrond wist ik niet goed wat interim- en HR-werk inhield. Dit was even schakelen. Ik heb uiteindelijk drie opdrachten gedaan: HR-medewerker bij de Opvoedpoli, HR-business partner bij de Sociale Verzekeringsbank en projectmedewerker bij Pleyade. Al vroeg in het traineeship ontdekte ik dat mijn interesse lag bij strategische HR-projecten en hier heeft Leeuwendaal rekening mee gehouden in mijn opdracht als projectmedewerker, waar ik de rechterhand was van de bestuurssecretaris.

Als ik terugkijk, zie ik dat ik veel leuke dingen heb gedaan met mijn traineegroep. Het zijn echt vrienden geworden. Het is fijn dat iedereen vergelijkbare en soms zelfs eigenaardige opdrachten heeft waar je op de vrijdagen samen over kletst. Hierdoor start je de maandagen weer met frisse energie.

Frederieke: Wat mij het meest is bijgebleven, is de enorme leercurve. Je wordt met van alles geconfronteerd, op het werk en tijdens je persoonlijke ontwikkeling. Je gedachtengoed en werkpatronen worden uitgedaagd. Op de vrijdag sparren met medetrainees en je begeleider helpt je om een nieuw perspectief te krijgen. Daarnaast vond ik de opdrachten ook heel leuk o.a. omdat je gelijk veel verantwoordelijkheid krijgt. Als junior adviseur start je veelal onderaan de ladder, maar bij mijn eerste opdracht mocht ik na enkele maanden de functie van vervangend P&O adviseur vervullen bij een woningcorporatie in Haarlem. Ik heb daar vervolgens drie maanden de hele winkel mogen runnen.

Iedereen durfde kwetsbaar te zijn en je kan advies krijgen van oudere lichtingen die het al hebben doorgemaakt.

Monica: Terugkijkend besef ik pas hoe snel ik ben gegroeid. Ik heb voornamelijk geleerd door het gewoon te gaan doen. Hierbij hielp het dat ik altijd kon terugvallen op de adviseurs van Leeuwendaal. Bij mijn laatste opdracht als HR-adviseur voor drie gemeentes adviseerde ik verschillende managers. Het gevoel dat jij het aanspreekpunt bent voor alle HR-vragen en dat jij hen goed kan adviseren, heeft mijn zelfvertrouwen een boost gegeven. Gaandeweg heb ik ontdekt waar mijn talenten liggen en ben ik hierin gaan geloven.

Aimée: Het traineeship is een mooie combinatie tussen interimmen en het veilige honk van Leeuwendaal. Ik zat vrij snel op een externe opdracht en aan het begin was het even zoeken naar de juiste aanpak en wat men van je verwachtte. Op de vrijdag konden we samen met trainees en andere collega’s bijpraten over je opdracht en je aanpak daarin. Iedereen durfde kwetsbaar te zijn en je kan advies krijgen van oudere lichtingen die het al hebben doorgemaakt. Dat is heel waardevol. Verder heb ik in het traineeship geleerd dat je juist niet altijd perfect tussen de lijntjes hoeft te kleuren; ga maar gewoon! Dit is goed om aan het begin van je carrière mee te maken. Wij ontwikkelden ons daardoor allemaal in een sneltreinvaart.

 

Wat is jouw favoriete Bruist-herinnering?

Joris: ik denk aan drie dingen. Ten eerste de tweedaagse ontwikkelsessie, dat vond ik echt gaaf. Sociaal leuk, maar ook samen flink de diepte ingaan. Ik heb daar een grote stap gezet in mijn ontwikkeling. Ten tweede merk je dat je langzaamaan beter wordt in wat je doet. Het gaf mij een bevestiging: ik kan dit gewoon. En ten derde, het stuk gezelligheid in zo’n groep is ook echt van toegevoegde waarde.

Kim: we hebben twee Bruist-weekenden gehad en daar kijk ik met veel plezier op terug. Sowieso waren de vrijdagen altijd heel leuk, samen sparren en koffiedrinken. Verder vond ik de denktanks erg interessant. Deze opdrachten komen dicht bij organisatieadvies in de buurt. Je gaat met een groepje trainees, in opdracht van een organisatie, nadenken over een HR-vraagstuk.

Ik herken mij ook in het tweede punt van Joris. Voor veel trainees is het hun eerste baan. Tijdens het traineeship heb je je ontwikkeling niet altijd zo door, maar als je terugkijkt hoe je als broekie begon en hoe je daarna als HR-businesspartner door een organisatie heengaat, dat is heel gaaf. Daarnaast bouw je al meteen een netwerk op.

Frederieke: het fijnste voor mij was het moment waarop ik mij realiseerde: “Ik heb een verdomd goede band met mijn traineegroep.” Richting het einde van het traineeprogramma werd er gezegd dat wij elkaar moesten gaan loslaten, maar wij dachten: “Nee we blijven bij elkaar!” Onze appgroep is nog steeds actief en we spreken zo nu en dan af. We kennen elkaar door en door en zij wijzen mij soms nog steeds op mijn ontwikkeling: “Frederieke dit doet mij denken aan een moment van drie jaar geleden.”

Monica: ik denk meteen aan het eerste weekendje weg van lichting 1 en 2 samen. Dat was enorm intensief op een hele goede manier. We hebben elkaar zo goed leren kennen. Ook al ben je collega’s, je krijgt zo’n sterke band samen: het is echt vriendschap! Je leert samen en ontwikkelt samen, op het werk en daarbuiten.

Aimée: volgens mij is het wel helder dat die band met elkaar eruit springt hè? En ik sluit me daar helemaal bij aan! Tijdens de persoonlijke ontwikkelsessies, maar ook tijdens de weekendjes weg, leer je je mede-trainees ontzettend goed kennen en creëer je met elkaar al snel ruimte voor diepgaande gesprekken en vriendschap. Iets wat echt heel bijzonder is!

 

Hoe heeft Leeuwendaal jou geholpen bij het vinden van de juiste vervolgstap?

Kim: er wordt veel gesproken over je ontwikkeling tijdens het traineeship, bijvoorbeeld tijdens de gesprekken met je begeleider of andere adviseurs. Het zijn open gesprekken over of je bij Leeuwendaal wilt blijven werken. Zij denken ook met je mee als je kiest voor een baan buiten Leeuwendaal. Later in het traineeship kregen we ook gesprekken met een loopbaancoach.

Joris: dat is wel heel herkenbaar. Gedurende het traject ga je met je begeleider in gesprek over hoe gaat het, wat je wil ontwikkelen, wat je leuk vindt en wat voor rol hierna zou passen. Je zet in die twee jaar steeds een stapje in de juiste richting. De open besprekingen geven je de ruimte om een eigen keuze te maken.

Monica: tijdens Bruist heb ik twee opdrachten gedaan op het gebied van arbeidsmobiliteit. Hierdoor ontdekte ik dat mijn interesse lag in de zachtere kant van HR. Ik begon het traineeship met de gedachte dat ik alles wilde ontdekken, maar ik ben door die opdrachten gaan accepteren dat mijn kracht bij deze kant ligt. Verder word je tijdens het traineeship aangemoedigd om je talenten in te zetten en te gaan ontwikkelen. Dit helpt onwijs om te gaan doen waar je goed in bent en je kan dan mooie dingen bereiken. Ik voelde me gesteund in mijn keuze.

Aimée: ik heb veel contact gehad met mijn begeleider over wat mij energie geeft, wat mijn strengths zijn en hoe je dit in je werk kunt inzetten . Uit die gesprekken bleek ook dat de ‘harde’ kant van HR minder mijn interesse trok. Toch vond ik het super interessant en waardevol om in mijn opdrachten het gehele HR-vak te zien. Meer richting het einde van mijn traineeship heb ik de mogelijkheid gekregen om uit te stromen naar de adviesgroep Organisatiepsychologie en Assessments. Ik heb in het assessmentvak en in het begeleiden van grootschalige selectieprocedures veel profijt van de basis die ik heb gelegd tijdens het traineeship. Ik heb van mijn keuze geen seconde spijt gehad.

Frederieke: Leeuwendaal helpt je al vroeg in dit proces. De loopbaanadviseur en begeleiders hebben de deur altijd open staan om te kijken wat er mogelijk is. Maar daar stopt het niet, je krijgt de ruimte om binnen de teams je eigen weg vinden. Waarbij je natuurlijk in je werk moet denken aan je targets en de klant, maar ook word je vanuit Leeuwendaal gestimuleerd om te ontdekken welke expertises binnen het team het meest jouw interesse hebben om jezelf daarin verder te ontwikkelen. In deze ontwikkeling, in het zetten van je vervolgstappen als adviseur, word je door je leidinggevenden en Leeuwendaal-collega’s doorlopend gesteund. Zo heb ik bijvoorbeeld een deelopleiding HR Analytics mogen volgen en voorzie ik nu klanten van advies op dit thema.

 

Wat doe je nu?

Joris: ik ben organisatieadviseur bij Strategie & Realisatie, dat hoort bij Leeuwendaal bij het domein Organiseren. Als organisatieadviseur help je organisaties om organisatie- en personeelsvraagstukken op te lossen. Deze vraagstukken liggen soms meer aan de structuurkant en soms meer aan de menselijke kant, maar eigenlijk is het meestal een combinatie. Hoe kun je als organisatie de volgende stap zetten? Het is enerzijds analytisch zijn en puzzelen en anderzijds mensen in beweging brengen. Je kan een geweldig advies hebben, maar je moet wel mensen meekrijgen en vertrouwen winnen.

Kim: ik doe hetzelfde, maar ik werk ook voor de adviesgroep Functioneren & Belonen, ook die hoort bij het domein Organiseren. Beide adviesgroepen hebben veel raakvlakken. Het draait om HR/personeel/cultuur in organisaties. We begeleiden fusies en soortgelijke trajecten waar samenwerking moet ontstaan. Het zijn vaak langere, grote projecten waar je projectleider bent. Je hebt veel contact met verschillende lagen in de organisatie: medewerkers, maar ook bestuur en management. Het mooie aan het werk in de publieke sector vind ik ook dat je ervoor zorgt dat je met jouw advies scholen, gemeenten of ziekenhuizen beter kunt laten draaien.

Monica: als projectleider en adviseur talent- en loopbaanontwikkeling adviseer ik HRM-professionals in vraagstukken op het gebied van arbeidsmobiliteit. Daarnaast ben ik uitvoerend loopbaanadviseur, coach ik met veel plezier kandidaten in het ontdekken van hun talenten en richting geven aan hun loopbaan en geef ik arbeidsmarktoriëntatie- en sollicitatietrainingen.

Aimée: ik ben psycholoog/adviseur in het domein Ontwikkelen, bij de adviesgroep Organisatiepsychologie & Assessments. Ik voer diverse soorten assessments uit en ben projectleider voor grootschalige selectieprocedures. Zowel in gesprek met assessmentkandidaten als met organisaties, word ik enthousiast als ik openheid kan creëren in gesprekken – waardoor we samen tot de kern kunnen komen van wie iemand is, wat er speelt of wat de behoeften zijn.

Frederieke: net als Joris en Kim ben ik een organisatieadviseur aan de wat hardere kant van HR. Ik werk voor het domein Organiseren, waar ik mij o.a. bezighoud met thema’s als functiehuizen, functiewaardering, strategische HRM en HR Analytics.  Mijn klanten adviseer ik in de toepassing van het HR-instrumentarium om hen te begeleiden bij het verwezenlijken van hun opgaven.

 

Waarom heb jij ervoor gekozen om bij Leeuwendaal te blijven?

Kim: buiten wat al genoemd is, de diversiteit van opdrachten waar je in terecht kan komen. Je kan uitzoeken wat je leuk vindt. Je ziet verschillende sectoren en opdrachten en krijgt snel veel verantwoordelijkheid. Daardoor heb ik nu als adviseur ook in een stroomversnelling veel geleerd.

Joris: tijdens het traineeship had ik al van het organisatieadviesvak geproefd en ik wilde hier graag in verder. Leeuwendaal bood mij deze kans. Het is een prettige organisatie qua cultuur en sfeer. Je krijgt veel vertrouwen en vrijheid, maar je moet ook wel presteren natuurlijk. Dit vind ik een prettige combinatie.

Aimée: gedurende het traineeship ben je veel aan het interimmen bij de klant, maar je ziet ook hoe Leeuwendaal werkt en in elkaar steekt. Als je tijd over hebt in de week, kun je aanhaken bij collega’s of verschillende adviesgroepen. De fijne cultuur, in combinatie met de ruimte die ik krijg om mezelf te ontwikkelen in een vakgebied en in vaardigheden waar ik energie van krijg, maken dat ik graag bij Leeuwendaal wilde blijven.

Monica: tijdens het traineeship ontdekte ik dat Leeuwendaal een organisatie is die erg professioneel is en enorm veel kennis herbergt. Ik was nog niet uitgeleerd en realiseerde mij wat het mij kon brengen als ik bleef. Je leert meerdere organisaties kennen in het publieke domein en ik kan mijn advieservaring uitbreiden.

Frederieke: natuurlijk heb ik getwijfeld in mijn zoektocht, maar de dienstverlening van Leeuwendaal is zo breed. Soms kijken we elkaar aan en dan denk ik past dit allemaal in één organisatie? Leeuwendaal is een organisatie waar ik mij thuis voel, op mijn gemak ben. Iedereen leeft, laat leven en helpt elkaar. Je stelt één vraag en je krijgt een mail met twintig bijlagen terug. De cultuur, de inhoud en diversiteit van de opdrachten spraken mij heel erg aan.

 

Hoe zou jij de cultuur binnen Bruist en Leeuwendaal omschrijven?

Joris: er zit wel een verschil tussen Bruist en Leeuwendaal. Bij Bruist heb je een hechte traineegroep die samen optrekt waardoor er een groepsgevoel ontstaat. Dit groepsgevoel blijft, het wordt alleen anders doordat je steeds met wisselende collega’s projecten doet. De rode draad binnen Leeuwendaal is dat er veel aandacht is voor jou als mens en je ontwikkeling. Dat je op eigen initiatief je eigen richting kan kiezen en dat er altijd genoeg ruimte voor is. Initiatief wordt ook beloond. De cultuur is menselijk, maar er wordt ook hard en serieus gewerkt.

Kim: het is heel open. Als ik Joris mag aanvullen: we hoeven onderling niet te concurreren. Als je ’s avonds werkt, krijg je eerder de reactie van “pas je wel op, niet te veel hè”. Er wordt zeker hard gewerkt, maar er wordt op elkaar gelet. Je moet gewoon weekenden en avonden voor jezelf hebben. Verder is iedereen altijd heel behulpzaam. Wie ik ook opbel met een vraag, zij willen altijd met je meedenken. Iedereen is collegiaal en je kan bij iedereen aankloppen. Leeuwendaal is een senior bureau, de Bruisters die doorstromen binnen Leeuwendaal brengen verjonging en meer “fun”.

Frederieke: ik herken dat mensen op elkaar letten. Ik werd aangesproken tijdens mijn traineeship als ik op vrijdag om kwart over vijf er nog was: “Is het niet tijd voor weekend?” Ondanks dat je bij Bruist in een snelkookpan zit, blijf je als adviseur ook leren en ontwikkelen. Dat is een belangrijk aspect van de Leeuwendaal-manier.

Aimée: de cultuur is heel fijn. Leeuwendaal heeft een moderne manier van werken met elkaar. We zitten niet van negen tot vijf op kantoor. Je doet je werk flexibel op een plek en, waar mogelijk, een tijd die jij fijn vindt. Het strenghts-based gedachtegoed van Leeuwendaal, medewerkers hun sterke punten laten ontdekken, deze weten te verbinden aan de te realiseren doelen en ze daartoe succesvol inzetten, helpt je ontwikkelen  waar jij goed in bent. Gesprekken gaan over welke krachten je verder wil ontwikkelen en niet zozeer over wat je goed of verkeerd doet. Vrijheid, ontwikkelgerichtheid en openheid zijn voor mij kenmerkend.

Monica: de vrijheid die je krijgt bij Bruist en Leeuwendaal is gekoppeld aan vertrouwen. Toen ik net uitgestroomd was als adviseur, mocht ik hetzelfde werk doen als mijn senior collega’s. Zelfstandig je werk kunnen doen, maar ook hulp zoeken als het nodig is. Je krijgt de tijd en ruimte om te ontwikkelen op bepaalde vlakken. Dit is bijzonder bij een commercieel bedrijf: een investering in jou is een investering in ons.

 

Zou jij Bruist aanraden en aan wie?

Joris: ja, ik zou het zeker aanraden. Het is echt een avontuur dat je aangaat en je weet niet altijd wat er op je pad komt, daar moet je wel van houden. Je moet niet bang zijn om in verschillende omgevingen terecht te komen. Ook is het soms onzeker, maar het traineeship biedt de mogelijkheid om in korte tijd – met voldoende back-up en expertise van Leeuwendaal – je enorm te ontwikkelen. Als je affiniteit hebt met de publieke sector, HR en organisatiekundige vraagstukken, zou ik het zeker doen.

Kim: ik zou het ook zeker aanraden voor mensen die iets in HR willen doen. Het is ook niet erg als je nog niet precies weet wat je wilt, maar affiniteit met de publieke sector is wel echt belangrijk. Verder kan interim werken wel echt pittig zijn, dus dat moet je wel liggen.

Frederieke: ja, natuurlijk ja! Elke student die nu zijn master doet en nadenkt over wat hij of zij zou willen gaan doen, zou ik het aanraden. Maar ook klanten. Mijn vriend werkt bijvoorbeeld bij een organisatie waar ze nog slagen kunnen maken op HR-gebied, dus ik vroeg: “Mag ik alsjeblieft praten met de HR-directeur?” Vanuit zijn ervaringen meen ik dat zij vastzitten in hun denkpatronen en het voorhouden van een spiegel biedt uitkomst voor het inzetten van verandering. Onze Bruisters zijn er vervolgens langsgegaan en hebben samen met hen een Denktank georganiseerd. Niets beter (en leuker!) dan een enthousiaste Bruister bij een opdrachtgever als een jonge hond los te laten rennen, snuffelen en onderzoeken, brutale vragen te laten stellen en denkpatronen uit te dagen.

Ik gun elke bruister een traineeship dat wij ook gehad hebben. Ik hoop dat ze vele vrijdagmiddagen meemaken met veel gezelligheid. En als dat betekent dat adviseurs wat raar opkijken vanwege het geluid tijdens een borrel, gewoon doen!

Monica + Aimée: Daar sluiten we ons helemaal bij aan!

 

Wil jij meer weten over het Leeuwendaal Bruist-traineeship of ben je benieuwd wat een Bruister voor jullie organisatie kan betekenen? Klik dan hier. Wil je op de hoogte gehouden worden van Leeuwendaal nieuws en dus ook als er een nieuw interview online komt? Volg ons dan op LinkedIn.

Meer weten?

Heb je vragen met betrekking tot deze pagina? Neem dan contact op met onderstaand contactpersoon. Je kunt ook verder lezen of luisteren over bovenstaande onderwerpen!