Leeuwendaal Logo

Paul Cremers Lezing 2024

Datum: donderdag 25 januari 2024

Aanvang: inloop vanaf 15.30 uur welkom, het programma start om 16.00 uur.

Locatie: Leerhotel Het Klooster in Amersfoort

Podcast Paul Cremerslezing 2024

Sfeerimpressie Paul Cremerslezing 2024

 

De zoektocht naar nieuw vertrouwen

Donderdag 25 januari 2024 vindt de Paul Cremerslezing 2024 plaats. Zoals altijd met als doel om met scherpte en kritische bezinning de zorg te beschouwen. En met de rode draad die ook naamgever Paul Cremers steeds inspireerde: wat is het perspectief van kwetsbare burgers en cliënten.  

Na decennia van groei en ontwikkeling wordt de zorg de laatste jaren geconfronteerd met een, schijnbaar brisante, combinatie aan uitdagingen. Een schreeuwend gebrek aan medewerkers, de toenemende regeldruk en een afnemend vertrouwen in zorgprofessionals maar ook in bestuurders. En tegelijkertijd de boodschap aan burgers om meer zelf te doen met daarbij de impliciete waarschuwing dat er straks niet meer voor iedereen ‘een plek in de herberg zal zijn’. Minder zorg, minder medewerkers, onvoldoende zorg op maat en gebrek aan vertrouwen!

Sprekers Michelle van Tongerloo en Johan Fretz zullen vanuit hun perspectief de aanwezigen een spiegel voorhouden, aanmoedigen en inspireren. Kortom: een Paul Cremerslezing waar eenieder wordt uitgedaagd en waar het zal spatten van breinbrekers, beeldverschuivingen en nieuwe vergezichten. Wellicht kiemt er een begin van vertrouwen in iets nieuws in de zorg en in ons als zorgprofessionals en bestuurders?

Muziek en eten zijn, zoals altijd bij de Paul Cremerslezing, niet alleen het decor maar dienen ook als moment van overdenking en inspiratie.

Waarom deze insteek? In de jaren ’50 is voor de zorgzaamheid en naastenliefde die er was, het model van ‘georganiseerde zorg’ gekomen, waar iedere burger volgens de overheid toegang toe moest kunnen hebben. Met als positieve gevolgen: een hogere levensverwachting, goede zorg voor minder draagkrachtigen en een betere spreiding van kansen op voorspoed. Echter, de dominantie en complexiteit in het systeem van de georganiseerde zorg laat weinig ruimte voor maatwerk en persoonlijke keuzen van burgers. De georganiseerde zorg is voor hen niet altijd de hulp die zij zoeken. Zij zoeken andere oplossingen die echt helpend zijn en vaak ook nog eens minder kosten. En dan zijn er de uitdagingen die we tien jaar geleden niet of nauwelijks kenden: toenemende regeldruk te verminderen, wegebbend vertrouwen, stijgende zorgkosten en een dreigende zorgkloof tussen ‘the haves and the have nots’. Een zorgelijke combinatie van minder zorg, minder personeel, onvoldoende zorg op maat en gebrek aan vertrouwen! Hoog tijd om dit met elkaar te overdenken en wakker te worden voor het krijgen van nieuwe inzichten en vergezichten.

Hierbij worden wij geholpen en uitgedaagd door Michelle van Tongerloo en Johan Fretz. Michelle van Tongerloo is huisarts in Rotterdam en straatarts bij de Pauluskerk waar ze de kwetsbaarste mensen – vaak dakloos, verslaafd of ongedocumenteerd – zorg biedt. Ze koppelt grote maatschappelijke vraagstukken aan de rauwe realiteit van haar spreekkamer. “Als straatarts ben je een soort kanarie in de kolenmijn, maatschappelijke ontwikkelingen ontvouwen zich live voor me.” Een belangrijk thema in haar werk is kans- en opvoedingsarmoede. Het systeem waar zij tegen ageert is mede het resultaat van een samenleving die fouten en mislukkingen niet accepteert. Johan Fretz (1985) is schrijver. Hij schreef de bestseller Onder de Paramariboom waarmee hij in 2019 De Boekhandelsprijs won. Het boek wordt verfilmd. Daarnaast schreef hij tien jaar colums voor Het Parool, maakte hij recent de succesvolle documentaire What’s Left en is hij wekelijks te beluisteren in zijn politieke podcast: Waanzinnig Land. Zijn nieuwe roman, Onvrijheid, verschijnt medio 2024 bij AtlasContact en hij werkt aan een nieuwe politieke docuserie voor TV.

We zien u graag op donderdag 25 januari 2024 in Amersfoort!
Het bestuur van de Paul Cremers Lezing

Micha van Akkeren
Patty van Belle
Monique Cremers
Manon Min
Sam Schoch

Meld u nu aan voor de Paul Cremerslezing op donderdag 25 januari 2024

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Factuuradres*
Glutenvrij, lactosevrij of anderszins?

 

Over de Paul Cremers Lezing

Pauil Cremers levensloop

De jaarlijkse Paul Cremers Lezing is een eerbetoon aan een zeer gewaardeerd ‘andersdenker’ in de zorg die in 2002 overleed: Paul Cremers. De eerste editie vond plaats in 2003. Van meet af aan werden de lezingen druk bezocht en vonden de gepubliceerde teksten gretig aftrek. Daarmee is deze jaarlijkse lezing niet alleen een mooie herinnering aan Paul, maar vooral ook een telkens terugkerende bron van inspiratie voor ons allen.