Paul Cremers Lezing 2025
Locatie: Leerhotel Het Klooster in Amersfoort
Aanmelden: tot vrijdag 4 januari via het aanmeldformulier hieronder
Van de maan af gezien zijn we allen even groot
Op donderdag 30 januari 2025 vindt de jaarlijkse Paul Cremerslezing plaats. Zoals altijd met als doel om met gepaste distantie en kritische bezinning zorg, welzijn en onderwijs te beschouwen. En met de rode draad die ook naamgever Paul Cremers steeds inspireerde: wat is het perspectief van de kwetsbaren?
Het citaat van Multatuli van meer dan 150 jaar geleden heeft aan actualiteit weinig ingeboet. Multatuli uitte kritiek op het buitensluiten van mensen. Hij schreef over tot slaaf gemaakten en contractarbeiders, die niet voor vol werden aangezien, en stelde het toen geldende economische model ter discussie. Anderhalve eeuw later is het niet anders. Ook het systeem van nu definieert winnaars en daarmee ook zijn verliezers. En raken de meest kwetsbaren bekneld tussen ideaal en werkelijkheid van het publieke domein. Waar ligt in deze dynamiek de verantwoordelijkheid voor de bestuurders in zorg, welzijn en onderwijs? In de Paul Cremerslezing willen we deze vraag met elkaar overdenken en wakker geschud worden met nieuwe inzichten. Hierbij worden wij geholpen en uitgedaagd door Martijn van Leerdam en Paul Verhaeghe. Zij zullen in deze Paul Cremerslezing, ieder vanuit hun eigen perspectief, reflecteren op het citaat van Multatuli.
Over de Paul Cremers Lezing
De jaarlijkse Paul Cremers Lezing is een eerbetoon aan een zeer gewaardeerd ‘andersdenker’ in de zorg die in 2002 overleed: Paul Cremers. De eerste editie vond plaats in 2003. Van meet af aan werden de lezingen druk bezocht en vonden de gepubliceerde teksten gretig aftrek. Daarmee is deze jaarlijkse lezing niet alleen een mooie herinnering aan Paul, maar vooral ook een telkens terugkerende bron van inspiratie voor ons allen.
Martijn van Leerdam (1984) is sinds 2023 predikant-directeur van de Pauluskerk te Rotterdam. Hij is theoloog en werkte jarenlang als gemeentepredikant in de Protestantse Kerk Nederland. Vanuit zijn functie in de Pauluskerk behartigt hij de belangen van dakloze mensen, ongedocumenteerden en andere mensen die buiten de boot vallen bij de reguliere voorzieningen. Hij wil er zijn voor de mensen die “het meest kwetsbaar en het sterkst gemarginaliseerd zijn, de mensen die de hulp het hardste nodig hebben maar die zich dikwijls ook het minst aangepast gedragen”. Naast het zijn van kerk is de Pauluskerk een lobby- en een protestorganisatie. “Iemand moet het Rijk blijven herinneren aan zijn taken. … We zijn er om de belangen te behartigen van de mensen wier belangen zelden worden behartigd.” Van Leerdam houdt ons een spiegel voor en vertelt over zijn ervaringen met ambtenaren en hulpverleners die wel willen helpen maar vaak met met handen en voeten zijn gebonden aan het ‘systeem’.
Paul Verhaeghe (1955) is van opleiding klinisch psycholoog, van vorming psychoanalyticus. Als hoogleraar aan de Gentse universiteit doceerde hij onder meer Psychodiagnostiek en Cultuur- en maatschappijkritiek. Zijn klinische ervaringen hebben hem gaandeweg overtuigd dat focussen op het individu fout is en aan de basis ligt van heel wat ellende. “Wij zijn een onderdeel van een groter geheel, wat zowel pragmatische als spirituele consequenties heeft.” Verhaeghe neemt ons op basis van zijn laatste boek Onbehagen mee in het spanningsveld tussen autonomie en verbinding. Over onbehagen waar we geen raad mee weten. Elke samenleving koestert volgens Verhaeghe haar eigen idealen. Aan de hand daarvan construeren mensen hun identiteiten. In onze samenleving zien we onszelf sinds de jaren tachtig als maakbaar; we kunnen worden wie we willen zijn en beschikken zelf over ons leven. Of toch niet? “Een maatschappij die haar leden een voortdurende concurrentie oplegt – met anderen en met zichzelf – maakt verbondenheid onmogelijk. Wanneer diezelfde maatschappij ook nog eens autonomie oplegt is het resultaat geen autonomie, maar eenzaamheid”, aldus Verhaeghe.
Nu aanmelden
Paul Cremers leerde ons dat muziek en samen eten bijdragen aan overdenking, zinvolle gesprekken en inspiratie. Hier kunt u dus op rekenen!
Donderdag 30 januari – Leerhotel Het Klooster in Amersfoort U bent vanaf 15.30 uur van harte welkom, het programma start om 16.00 uur en eindigt om 20.00 uur.
Inschrijven kan tot uiterlijk tot vrijdag 4 januari via het aanmeldformulier hieronder. We kijken uit naar uw komst!
Het bestuur van de Paul Cremerslezing
Micha van Akkeren
Patty van Belle
Monique Cremers
Gert-Jan Freeke
Martijn Kool
Manon Min
Sam Schoch
Meld u nu aan voor de Paul Cremerslezing op donderdag 30 januari 2025
"*" geeft vereiste velden aan