Paul Cremers Lezing

De jaarlijkse Paul Cremers Lezing is een eerbetoon aan een zeer gewaardeerd ‘andersdenker’ in de zorg die in 2002 overleed: Paul Cremers. De eerste editie vond plaats in 2003. Van meet af aan werden de lezingen druk bezocht en vonden de gepubliceerde teksten gretig aftrek. Daarmee is deze jaarlijkse lezing niet alleen een mooie herinnering aan Paul, maar vooral ook een telkens terugkerende bron van inspiratie voor ons allen.

 

Pauil Cremers levensloop

 

Professionaliteit, maar met mate.

Zoals elk jaar willen we met de Paul Cremerslezing aanzetten tot denken. Daarmee willen we het dominante denken ter discussie stellen en business as usual unusual maken. En die zaken bespreken die we nastrevenswaardig en waardevol vinden in ons dagelijks handelen.

Dit jaar -op 19 april wederom vanaf 15.30 uur- zal onze denker des Vaderlands, René ten Bos, ons meenemen in zijn gedachtewereld. Ten Bos is filosoof, hoogleraar aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en zal met ons spreken  over de (doorgeschoten) professionaliteit in onze zorgwereld. Zo zien we het afscheid nemen van de zorgzame mensen op niveau 2 tegelijkertijd met toenemende vacatures op de hogere niveaus. We zien huisartsen veel werk verzetten die eenvoudig door HBO-ers zouden kunnen worden gedaan. Deze druk omhoog is geen constante, maar een continue en wellicht een collectieve poging om onzekerheid te reduceren: telkenmale lijkt ‘professionaliteit, mag het een onsje meer’ opgeld te doen.

Ten Bos houdt niet van gladde oplossingen en in zijn ogen zou deze roep voor toenemende professionaliteit wel eens heel glad kunnen zijn; een oplossing die geen oplossing is. Hij predikt zedeloos denken: het moet ongedisciplineerd, wild, onbeheerst en gewoon mooi durven zijn. We krijgen die middag ongetwijfeld een zeer prachtig zedeloos betoog over dit belangrijke onderwerp, waarbij we ons af vragen of steeds meer professionaliteit  de zorg beter maakt. Het maakt in ieder geval zorg schaarser en duurder en dat is zeker een bedreiging.
Zoals u gewend bent, wordt de lezing afgewisseld met cultuur. Vanwege de schoonheid er van en omdat muzikale interpretatie ons ruimte geeft voor contemplatie en ons weerhoudt meteen te praten. Na een rustige overdenking smaakt de food for thought nog beter!  We zijn er trots op dat dit jaar de muzische improvisaties verzorgd zullen worden door Peter Rombouts, meervoudig wereldkampioen Argentijnse Tango en organisatieadviseur. In zijn dans wordt het belang voelbaar van de kwaliteit van het kunnen luisteren èn het kunnen volgen. Deze kwaliteiten mogelijk maken vraagt moedig leiderschap waarbij tegelijkertijd houvast wordt geboden.

2René ten Bos Paul Cremerslezing 2918 Voorbij de kramp

Klik hier of op de afbeelding om de tekst van de lezing van René ten Bos te openen (in een nieuw venster).

De Paul Cremerslezing vraagt u mede zedeloos te zijn. Dat mag die middag en erna. Nee, sterker, dat moet. In samenspraak kunnen we er achter komen in hoeverre u professionaliteit wil maximaliseren in plaats van optimaliseren. Rene ten Bos neemt ons mee in een betoog over de mysterie van kwaliteit, de functie van bureaucratie in relatie tot kwaliteit en vertrouwen als geste. Hoe kunnen we een stap zetten om te zorgen dat vertrouwen op en van de werkvloer terugkeert. Nu zien we meer en meer een existentiële leegte, passie voor zorg verminderen en zorgmedewerkers zijn verworden tot afvinkers op lijstjes. Laat dat een geste zijn aan onszelf, de medewerkers en bovenal de mensen, die van zorg afhankelijk zijn.

Reserveer nu in uw agenda

  • Datum: 19 april 2018 vanaf 15:30 uur tot 20:00 uur
  • Locatie: Zalmhuis Rotterdam
  • Spreker: Rene ten Bos
  • Muzische interpretatie door meervoudig wereldkampioen Argentijnse Tango: Peter Rombouts

Voor deelname aan de Paul Cremers Lezing vragen wij een eigen bijdrage van € 195 ,– inclusief diner en drank. Voor junioren (tot 36 jaar) en medewerkers van cliënten/patiëntenorganisaties geldt een gereduceerd tarief van €95,00

De definitieve uitnodiging met het volledige programma volgt. Aanmelden is wel al mogelijk met dit formulier of met een mail naar pcl@leeuwendaal.nl.

Hartelijke groet,
Namens het Paul Cremers comité

Patty van Belle
Frido Kraanen (PGGM)
Helene Wüst (IJsselheem)
Freek Lapré (TIAS)
Lidewij Geertsma (Leeuwendaal)
Aline Molenaar (Per Saldo)
Stannie Driessen (Vilans)

PCL_2018 from Realzoom Pictures on Vimeo.

 

Menu